Hoe zit het eigenlijk?

Responsive of Adaptive, wat is het verschil?

Rens Verschuur Webdesign

Tegenwoordig wordt er in de webdesignwereld vaak gesproken over responsive en adaptive websites. De termen worden vaak willekeurig door elkaar gebruikt, reden om daar in deze blog wat op in te gaan. Wat is het verschil tussen responsive en adaptive eigenlijk?

Responsive?

Wikipedia over Responsive: Responsive webdesign is een benadering van webdesign waarbij de web developer streeft naar een optimale webervaring voor een breed scala aan apparaten (van desktop computerschermen tot mobiele telefoons). Dit fenomeen is al bedacht in 2016.
Helder, ik wil dat de website prima te bekijken is op zowel een groot computerscherm als een iPad of een kleine smartphone.

Adaptive?

Over Adaptive zegt wikipedia niets, die term is pas van de laatste jaren. Zelf vind ik de volgende definitie wel verduidelijkend:  Adaptive webdesign is een vorm van responsive webdesign, die verder gaat dan enkel het schalen van een website. Bij adaptive webdesign wordt per situatie bepaald wat een bezoeker te zien krijgt (bron: letterzaken.nl).
Beide termen zijn gericht op het optimaal geven van een website op welk device (scherm afmeting) en welke browser dan ook. Adaptive lijkt daarbij de vorm waarin niet alleen geschaald wordt maar ook sommig zaken worden weggelaten op apparaten waar dat niet van toepassing is. Zoals bijvoorbeeld een lokalisatie button die op een mobiel met gps wel zichtbaar is, maar op een vaste computer niet.
Uiteindelijk is het lekker belangrijk aan welke van de 2 uw website voldoet. Belangrijk is dat uw website correct wordt weergegeven, en dat het doel bereikt wordt. Is dat niet zo dan is er hoe dan ook werk aan de winkel..